Kurs for endringsagenter - Prosjekt 2023
- Bruk av «change agents» i dialogbasert forebyggendearbei Målet
Dette tiltaket er finansiert av IMDI integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Dette tiltaket er en videreføring av prosjektet stiftelsen RKF har gjennomført siden 2019. Dette tiltaket gjelder først og fremst å gi 5 dagers kurs til ressurssterke innvandrere som befinner seg i ulike deler av landet. Resurssterke innvandrere med ulike nasjonal, etnisk, språklig og utdanningsbakgrunn får mulighet til å få økt kompetanse i forebyggende arbeid knyttet til tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll. Kurset skal gis til deltakere på zoom slik at mange ressurssterke innvandrere fra små kommuner får mulighet til å delta uten å reise langt fra sin kommune til Oslo.
Målet med dette tiltaket er å styrke ressurspersoner med innvandrerbakgrunn slik at de når innvandrere på grasrot. Forebyggendearbeid rettet mot etniske minoriteter krever at de som setter i gang tiltak og informasjonsarbeid må ha en viss grad av nærhet, innflytelse og troverdighet. «Change Agents» eller endringsagentene snakker målgruppens språk og de ofte har innflytelsesrike posisjoner i innvandrermiljøer. Å styrke endringsagentenes kunnskap er derfor avgjørende for å nå innvandrere effektivt i ulike deler av landet. Jo mer vi gir kurs og kompetanseheving til ressurssterke innvandrere, styrker vi forebyggende innsatsen i minoritetsmiljøer mot negativ sosial kontroll, æresrelatert vold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.
I tillegg til 5 dagers kurset; holder Stiftelsen RKF forebyggende dialogarbeid i ulike kommuner nasjonalt, derfor er ikke tiltaket lokalt. Det skal holdes minst 8 dialogsamlinger med ulike innvandrergrupper i ulike kommuner rundt temaer som er knyttet til tvangsekteskap, negativ sosial kontroll og kjønnslemlestelse (Kvinnehelse). Kurs og dialogarbeid skal holdes i ulike kommuner blant annet i samarbeid med landsdekkende organisasjoner som KiA -Kristelig interkulturell Arbeid, organisasjonen IHSG internasjonal helse- og sosialgruppe, organisasjonen INFO123, Helseforum for Kvinner, voksenopplæringssentre, kirker og moskeer.
I 2022 har stiftelsen RKF gitt 5 dagers kurs via zoom til 22 kursdeltakere som bor spredt i Norge. De har ulike nasjonal, språklig, religiøs og utdanningsbakgrunn. Deltakere kommer fra Syria, Irak, Kongo, Eritrea, Somalia, Etiopia, Palestina, Marokko, Ghana og Pakistan.
Temaene for «Change Agent Kurset» er:
– Kultur: Kultur, tradisjoner og forebygging av skadelige tradisjoner
– Den norske handlingsplanen mot negativ sosialkontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.
– Kultursensitiv strategier i dialogarbeid: prinsipper og ferdigheter i dialogarbeid. Helsefremmende og forebyggende arbeid med minoriteter
– Barneoppdragelse som er fri fra vold, tvang og trusler og grunnleggende kunnskap om barnevern og foreldreveiledningsprogram ICDP
– Kvinnehelse, sosialkontroll og seksuell helse
I 2022 har vi gjennomført 8 dialogsamlinger med ulike innvandrergrupper om negativ sosialkontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse ved å flette temaene sammen med barneoppdragelse, foreldreskap, og integrering. Vi har samarbeidet med flere organisasjoner for å nå flere innvandrere gjennom dialogarbeid. Samarbeidspartnere var:
- Internasjonal helse- og sosialgruppe IHSG
- INFO 123
- Arabisk kvinneforeningen Kvinne A-Å
- Den etiopiske ortodokse Kirke i Norge
- Folkeuniversitet i Asker
- Voksenopplæringssenter i Ås
- Menneskerettighets Akademiet
- Den kongolesiske organisasjonen UBUMWE Family
- KiA- Kristent interkulturelt Arbeid
- Voksenopplæringssenter i Porsgrun
- Wadajir Forening i Telemark
- Al-Ansar Moskè i Skien
- Radio Latin-Amerika
Prosjektleder for dette tiltaket er: Leoul Mekonen
Prosjektmedarbeider og kursansvarlig: Netsanet Assefa
Bidragsytere til Change Agent Kurset:
