ARKIV-2021
- 22 juni 2021
Bruk av «change agents» i dialogbasert forebyggende arbeid
Invitasjon til Change Agent Kurs for innvandrere 2022
Dato:
- Samling torsdag 13. oktober
2. Kursdag torsdag 20. oktober
3. Kursdag torsdag 27. oktober
4. Kursdag torsdag 10. november
5. Kursdag torsdag 24. November
Sted: Kurset holdes digitalt via Zoom fra kl. 17:00 til 20:00
Stiftelsen Rådet for kulturkompetanse i Forebyggende Arbeid RKF skal holde 5 kursdager (webinar) for ressurspersoner og ildsjeler med etnisk minoritetsbakgrunn. Kurset er åpen for alle ansatte og frivillige i innvandrerorganisasjoner og trossamfunn og ekstra relevant for dem med innvandrerbakgrunn som ønsker å være «Change agents» eller «endringsagenter» i minoritetsmiljøer eller samfunnet ellers.
Dette er et samarbeidsprosjekt mellom stiftelsen RKF og Organisasjonen Kristent Interkulturelt Arbeid. Prosjektet er finansiert av IMDI – Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet. Hensikten med kurset er å heve fagkunnskap og kompetanse blant ressurssterke innvandrere som vil drive forebyggendearbeid i innvandrermiljøer med fokus på negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.
Alle er velkomne til kurset, samtidig som de 20 første innvandrere som gjennomfører 5 dagers kurs og bor utenfor de kommuner nevnt nedenfor (*) skal få en gave på 1500 kr. Individuell veiledning gis til deltakere etter behov på telefon eller zoom. Deltakere skal få kursbevis ved avslutningen av seminaret.
Temaene for kurset er:
– Kultur: Kultur, tradisjoner og forebygging av skadelige tradisjoner
– Den norske handlingsplanen mot negativ sosialkontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.
– Kultursensitiv strategier i dialogarbeid: prinsipper og ferdigheter i dialogarbeid. Helsefremmende og forebyggende arbeid med minoriteter
– Barneoppdragelse som er fri fra vold, tvang og trusler og grunnleggende kunnskap om barnevern og foreldreveiledningsprogram ICDP
– Kvinnehelse, sosialkontroll og seksuell helse
* Kommuner: Arendal, Bergen, Bodø, Bærum, Drammen, Fredrikstad, Gjøvik, Hamar, Kristiansand,
Oslo, Sandefjord, Sandnes, Sarpsborg, Lillestrøm, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Tønsberg
og Ålesund.
For mer informasjon: Ta kontakt Prosjektleder Leoul Mekonen email: leoul.mekonen@gmail.com
Mobil: 97585703 eller Rune Fiskerstrand email: ost@kianorge.no
Stiftelsen RKF på Regjeringens nasjonale integreringskonferanse 2021
- 15 juni 2021
Vi var privilegert å bli invitert av statsråden til å delta i panel om psykisk helse blant innvandrere under pandemien.
Formålet med de årlige, nasjonale integreringskonferansene er å styrke dialogen mellom innvandrerbefolkningen og sentrale politikere. Integreringskonferansen 2021 har hovedtemaet «Integrering for fremtiden. Hva har pandemien lært oss?».
- juni ble Den Nasjonale Integreringskonferansen i Oslo ved Kunnskapsdepartementet holdt. Leoul Mekonen, lederen til stiftelsen RKF har deltatt på paneldiskusjon med Kunnskaps og Integreringsministeren Guri Melby. Tema for panelet var psykisk helse blant innvandrere under pandemien. Sammen med Leoul var det to representanter av innvandrerorganisasjoner Nasim Risivi fra Drammen og Abdullahi Ibrahim fra Bergen.
Leoul Mekonen har delt erfaringer fra stiftelsen RKFs dialogbasert forebyggendearbeid i innvandrermiljøer. Leoul har fortalt betydningen av dialogsamlinger for å fremme kollektivrefleksjon rundt viktige temaer der innvandrere uttrykker sine meninger og dele egne erfaringer fritt. Leoul har også informert at det er like viktig å satse på psykisk helse feltet slik som negativ sosialkontroll og FGM- kjønnslemlestelse.
Å bekjempe tabu og stigma knyttet til psykisk helse problemer krever mobilisering av ressurssterke innvandrere og sivilsamfunnet. Stiftelsen RKF har allerede mange vellykkede tiltak med å skape åpenhet rundt tabubelagte temaer som psykisk lidelser, selvmord, seksuell helse og vold i nære relasjoner.
Stiftelsen RKF på Regjeringens nasjonale integreringskonferanse 2021
- 2021
Samlivskurs er kulturelt sett et «ukjent» fenomen for etiopiere og eritreere.
Etter å ha deltatt på «Godt Samliv» sertifiseringskurs, har stiftelsen arrangert et tilpasset samlivskurs slik at målgruppen (etiopiere og eritreere førstegangsforeldre) skal kunne få nytte av et kultursensitivt samlivskurs på eget språk. Stiftelsen er sikker på at gjennom slike kurs, vil man kunne forebygge eventuelle fremtidige barne- og familierelaterte utfordringer. Kurset skal i tillegg introdusere hvilke hjelpeapparat som finnes for personer som snart kommer til å bli foreldre, en givende men ikke alltid lett rolle de kommer til å få.
Målgruppen: Amharsk talende førstegangsforeldre, dvs. par som planlegger barn, par som har blitt foreldre for førstegang og par som venter barn.
Kursledere, Netsanet Assefa og Tewodros Matebe, jobber hovedsakelig som familieveiledere i PlanB og GEMT. Begge kursledere har sertifisert i «Godt samliv» samlivskurs som er arrangert av Bufdir.
Kurset holdes på amharisk
Det arrangeres fire runder mellom juni og november, på den måten foreldre kan velge de samlingene som passer dem best.
Foreløpig gjennomføringsplan
Antall deltakere
Runde 1 = 5 deltakerpar
Runde 2 = 6 deltakerpar
Runde 3 = 6 deltakerpar
Runde 4 = 6 deltakerpar
Runde 1 og 2 i september 2021 uke 37 (fysisk eller digital samling)
Runder 3 og 4 i november 2021 uke 45 (fysisk eller digital samling)

Prosjekt leder:
Tewodros Matebe, 41184952, teddymatebe@yahoo.no
Prosjekt medarbeider:
Netsanet Assefa 98619720 netsanet_assefa@hotmail.com
Prosjektet er støttet av BUFDIR.

